راسخون (ثابت قدمان) همواره از خدا طلب رحمت و برکت و ثبات در علم می کنند و علاوه بر آن از خدا می خواهند که آن ها را در صراط مستقیم هدایت کند. چرا که مهمتر از کسب علم بهره بردن از آن برای پاکی قلب است.


دعای جلب رحمت و برکت الهی

مومنانی که در ایمان خود ثابت قدم هستند برای پاکی قلب شان و همچنین جلب رحمت الهی دعای زیر را می خوانند:

«رَبَّنا لا تُزِغْ قُلُوبَنا بَعْدَ إِذْ هَدَیْتَنا وَ هَبْ لَنا مِنْ لَدُنْکَ رَحْمَةً إِنَّکَ أَنْتَ الْوَهَّابُ» (آیه 8 سوره آل عمران)
«بار پروردگارا دلهای ما را به باطل میل مده پس از آن که به حق هدایت فرمودی و به ما از لطف خود رحمتی عطا فرما، که تویی بسیار بخشنده (بی منت)»


تفسیر دعای جلب رحمت و برکت

این درخواست از آثار ثبات علم در راسخون است که به پروردگار خود پناه می برند که مبادا انحراف در قلبهایشان رسوخ کند و علمی را که آراسته به آن هستند زایل و برطرف کند؛ چون آنها مقام پروردگارشان را می شناسند و مطلق بودن قدرت او را با عقل خویش دریافته اند. آن ها از خدا می خواهند تا نعمت رسوخ در علم برای آنها باقی بماند و آنها را در سیر صراط مستقیم هدایت کمک کند.

راسخون در انتهای این دعا ذکر می کنند که:

 فقط خواهان رحمتی هستند که از جانب خداوند باشد نه کس دیگر و آنها تمام ملک هستی را از آن خدا می دانند و یقین دارند که اسباب ظاهری هیچ استقلالی از خود ندارند.


ویژگی های دعای پاکی قلب و جلب رحمت الهی

این دعا یکى از آثار رسوخ و ثبات آنان در علم است. راسخون مالکیت هر چیزی را منحصر در خداى عزوجل می دانند و لذا به پروردگار خود پناه می برند و درخواست می کنند که پروردگارا دل هاى ما را بعد از آن که هدایتمان کردى منحرف مساز و از ناحیه خود رحمتى به ما ببخشاى، تا نعمت رسوخ در علم براى ما باقى بماند و ما را در سیر بر صراط مستقیم هدایت، کمک کند و در سلوک در مراتب قرب، یارمان باشد.

منحرف نکردن دل ها مستلزم آن نیست که رسوخ در علم همیشه وجود داشته باشد، زیرا ممکن است دل ها منحرف نشود، ولى علم از دل گرفته شود و در نتیجه فرد پا در هوا بماند و نه علمى داشته باشند تا سعادت یابند و نه انحرافى تا که داراى شقاوت گردند، بلکه در حال جهل و استضعاف همواره بمانند.

علاوه بر این که احتیاج این طایفه تنها بقاى رسوخ و نفوذ در علم نیست، بلکه آنان در طریقى قدم برمی دارند که به انواعى از رحمت نیازمندند، انواعى که جز خدا کسى نه، از آن ها اطلاع دارد و نه می تواند بشمارد. خود آنان هم آن طور که باید اطلاع ندارند، و لیکن به طور اجمال می دانند که بقایشان در این حالت، یعنى حالت رسوخ در علم شرایط بیشمارى دارد، که حصول آن ها به دست خداى تعالى است.

راسخون به طور مفصل اطلاعى از آن شرایط رحمت الهی ندارند و نمی دانند که آن رحمت چه طور باید باشد، تنها این را می دانند که اگر رحمتى از پروردگارشان شامل حالشان نشود و اگر آن رحمت از ناحیه خداى عزوجل نباشد، هیچ یک از حوائج شان برآورده نگشته و هیچ امرى از ایشان به سامان نمی رسد.

اگر در پناه بردن، تنها به خدا پناه بردند و در درخواست رحمت هم تنها رحمت او را درخواست کردند، براى این بود که چنین افرادى ایمان دارند به این که تمامى ملک صرفا از آن خدا است، و اسباب ظاهرى هیچ چیزشان از خودشان نیست.


نکات طلایی دعای جلب رحمت و برکت خداوند

1- به علم و دانش خود مغرور نشویم و از خداوند هدایت بخواهیم. (ربّنا لاتزغ قلوبنا...)

2- نشانه علم واقعى و رسوخ در علم، توجّه به خدا و استمداد از اوست. (الاّ الراسخون فى العلم... ربّنا لاتزغ قلوبنا)

3- محور هدایت و گمراهى، قلب و افکار آدمی است. (لاتزغ قلوبنا)

4- در خط قرار گرفتن خیلى مهم نیست، از خط خارج نشدن بسیار اهمیّت دارد. (بعد اذ هدیتنا...)

5- هدیه و هبه دائمى و بى منّت، مخصوص خداست. (انّک انت الوهّاب)
 

منبع: سایت ستاره